پایگاه اطلاع رسانی «ستارگان» محلی برای دیده شدن اخبار نخبگان ایران سرافراز
| سیاسی | صفحه‌ی اصلی | مذهبی |
آیا عدالت امری فطری است ؟
سیره سیاسی ائمه اطهار از زبان شهید مطهری /60

آیا عدالت امری فطری است ؟

نظر براتراند راسل هم تئوری ای غیر عملی است . چراکه زمانی که من قدرتی به دست بیاورم که هیچ ترسی از همسایه ام نداشته باشم ، آن وقت چطور می‌توانم عادل باشم ؟! اگر در نهاد انسان صرفا منفعت طلبی جای گرفته است ، چطور زمانی که هیچ قدرتی جلویم نیست عادل باشم ؟!

به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در ادامه کتاب سیری در سیره اائمه ی اطهار علیهم‌السلام و پس از بیان مفهوم اساسی عدالت ، پرسشی را مطرح می‌کند و می گوید: زیبایی ، در وجود انسان امری فطری است ؛ انسان هرگاه عنصر زیبایی در جهان می‌بیند ، آن را تحسین می‌کند. اما آیا عدالت هم امری فطری است ؟ آیا حتی اگر انسان با وجود عدالت خودش منفعتی نداشته باشد ، همچنان می‌تواند عدالت‌خواه باشد ؟!

استاد مطهری به عقیده ی فلاسفه ی غرب در این مورد می‌پردازد و خاطرنشان می سازد : عده ای معتقدند در نهاد و فطرت بشر ، قوه و نیرویی به نام عدالت اصلا وجود ندارد ! آن‌ها می‌گویند عدالت اختراع مردمان ضعیف است و مردم ضعیف عدالت را برای منفعت خود اختراع کرده‌اند . می‌گویند همان انسانی که طرفدار عدالت بود ، زمانی که به قدرت برسد ، همان‌کاری را می‌کند که فرد ظالم می‌کرد ! برای مثال نیچه ، فیلسوف معروف آلمانی ، می‌گوید :«چقدر زیاد اتفاق افتاده که من خندیده‌ام زمانی که ضعفا دم از عدالت می‌زنند. می‌بینم این‌ها که می‌گویند عدالت می‌خواهیم ، چنگال ندارند . اگر آن‌ها هم چنگال داشتند ، دم از عدالت نمی‌زدند.»

مولف کتاب سپس اینچنین ادامه می‌دهد : همین افراد به دو دسته تقسیم می‌شوند . یک دسته مانند نیچه و ماکیاول که می‌گویند بشر حتی به عنوان یک آرزو هم نباید دنبال عدالت برود ! فقط باید به دنبال نیرو و قدرت باشد . دومین دسته می‌گویند باید به دنبال عدالت رفت ، اما نه بخاطر اینکه من عدالت را می‌خواهم ، بلکه به دلیل مصلحت جمع! برتراند راسل ، طراح این نظریه است . راسل می‌گوید :« انسان به حسب طبیعت خود منفعت پرست است و این حرف ، دوم ندارد . پس برای برقراری عدالت باید علم و دانش بشر را تقویت کرده و به او بگوییم ای بشر ، منفعت تو در این است که عدالت در جمع برقرار باشد . درست است که تو در حکم طبیعتت می‌خواهی به خانه ی همسایه‌ات تجاوز کنی ؛ اما اگر این‌کار را انجام دهی او هم به خانه ی تو تجاوز می‌کند . پس مصلحت جمع در عدالت است.»

استاد و معلم انقلاب اسلامی اما در ادامه این نظریه را چنین نقد می‌کند : نظر براتراند راسل هم تئوری ای غیر عملی است . چراکه زمانی که من قدرتی به دست بیاورم که هیچ ترسی از همسایه ام نداشته باشم ، آن وقت چطور می‌توانم عادل باشم ؟! اگر در نهاد انسان صرفا منفعت طلبی جای گرفته است ، چطور زمانی که هیچ قدرتی جلویم نیست عادل باشم ؟!

وی در ادامه می افزاید : دسته ی سومی هم وجود داردن که می‌گویند عدالت عملی است ، اما نه از راه انسان ! نه می‌شود انسان را طوری تربیت کرد که عدالت را از عمق وجودش بخواهد و نه می‌توان او را آنقدر از نظر علم تقویت کرد که منفعتش را در عدالت بداند . عدالت را باید از خدای ماشین ها خواست ! تحولاتی که ابزار های اقتصادی و تولیدی ایجاد می‌کند ، جامعه را تبدیل به جامعه ای سوسیالیست می‌کند و مردم چاره ی دیگری بجز عدالت طلبی ندارند!

 

منبع : سیری در سیره الائمه اطهار علیهم‌السلام

مؤلف: استاد شهید مرتضی مطهری

صفحات : ۲۲۴_۲۲۸

تلخیص : زهرا ذاکری


#عدالت #فطرت #نیچه #براتراند راسل #شهید مطهری #ماکیاول
کد خبر 14031118131410 تاریخ انتشار 15-02-1404 12:44 نسخه چاپی

اخبار مرتبط


آیا اساسا مساله ای به نام عدالت وجود دارد ؟
سازمان آگهی 09192680251
ad1

ستاره سردبیر


برگزاری رویداد نمایشگاهی مسئله‌محور در اسفند/ رشد سود خالص سازمان اقتصادی کوثر در سال ۱۴۰۱

دکتر فخاری در نشست خبری با اصحاب رسانه از برگزاری رویداد نمایشگاهی مسئله‌محور با تأکید بر اقتصاد دانش‌بنیان از دوم تا پنجم اسفند و کلنگ‌زنی ماهانه حداقل یک پروژه از …

پرستاره ترین


آخرین خبر



با ما در ارتباط باشید

ستارگان
Setar

سه تارستان