به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان به نقل از روابط عمومی فولاد مبارکه اصفهان، محمد رحیمی، مسئول استخراج شرکت هلدینگ تأمین و فرآوری مواد معدنی فولاد مبارکه، در پنل تخصصی "کاربرد تکنولوژی و هوش مصنوعی در صنعت استخراج" که در نهمین نمایشگاه تخصصی معدن و صنایع معدنی یزد برگزار شد، به بررسی تأثیرات هوش مصنوعی بر صنعت معدنکاری پرداخت. وی با اشاره به اهمیت موزه تکنولوژی و بهروزرسانی سیستمهای یارانهای، گفت: هوش مصنوعی به عنوان ابزاری برای کاهش هزینهها، کاهش خطاهای انسانی و بهبود مسائل زیستمحیطی در مرکز توجهها قرار گرفته است.
وی در ادامه به کاربردهای هوش مصنوعی در سه بخش اصلی معدنکاری شامل اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی اشاره کرد و افزود: در حوزه استخراج، هوش مصنوعی به شرکتهای بزرگ کمک شایانی کرده است. در ایران هنوز در مراحل ابتدایی استفاده از این فناوری هستیم و در حال برنامهریزی برای بهکارگیری اینترنت اشیا و سنسورها هستیم.
مسئول استخراج شرکت هلدینگ تأمین و فرآوری مواد معدنی فولاد مبارکه با تأکید بر اینکه هوش مصنوعی میتواند عدم قطعیتها را در طراحی و برنامهریزی تولید معادن کاهش دهد، تصریح کرد: این فناوری میتواند با ارائه تصمیمگیریهای دقیق، سناریوهای مختلفی را برای ما فراهم کند و در زمینههایی مانند هزینهها، قیمت فروش، عیار و میزان ذخیره به ما کمک کند.
رحیمی همچنین به چالشهای پیچیدهای که در حوزه معدنکاری وجود دارد، اشاره کرد و گفت: سرمایهگذاری در زمینه هوش مصنوعی ضروری است و شرکتهای بزرگ باید در این راستا اقدام کنند. همچنین، آموزش نیروها برای آشنایی با فناوریهای جدید و مسائل مرتبط با آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی به ضرورت ایجاد درک متقابل بین فعالان صنعت و اکوسیستم فناوری اشاره کرد و افزود: اکوسیستم فناوری به نتایج هوش مصنوعی و یادگیری ماشین پرداخته است، اما هنوز صنعت و معدن نتوانستهاند به یک زبان مشترک برسند. رفع این چالشها میتواند فرصتهای زیادی برای افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها، بهبود ایمنی و کاهش اثرات زیستمحیطی فراهم کند.
رحیمی با ابراز امیدواری نسبت به آینده، تأکید کرد که بهبود مدیریت داراییها و کاهش خرابی ماشینآلات از دیگر مزایای هوش مصنوعی در صنعت معدنکاری خواهد بود.
استفاده از هوش مصنوعی در صنعت معدن: راهی به سوی پایداری و سودآوری بیشتر
همچنین وحید معینی، کارشناس واحد فرآوری معادن شرکت فولاد مبارکه در این پنل به اهمیت استفاده از تکنولوژیهای نوین، به ویژه هوش مصنوعی، در صنعت معدن اشاره کرد. وی تأکید کرد که برای بهرهبرداری بهینه از ظرفیتهای موجود، نیاز به این تکنولوژیها احساس میشود و این اقدام میتواند به پایداری و سودآوری بیشتر در این صنعت کمک کند.
معینی با اشاره به خطرات موجود در کار با ماشینآلات معدنی سنگین و پرخطر، بیان کرد که هوش مصنوعی میتواند به افزایش ایمنی در محیط کار کمک کند.
وی افزود: این ماشینآلات با دید بسیار محدودی در اطراف خود کار میکنند و استفاده از هوش مصنوعی میتواند به بهبود ایمنی در این زمینه کمک شایانی کند.
کارشناس واحد فرآوری معادن شرکت فولاد مبارکه همچنین به نقش هوش مصنوعی در تولید پایدار و افزایش سودآوری اشاره کرد و گفت: در کشور ما شرکتهای دانشبنیانی وجود دارند که در حوزه هوش مصنوعی و استخراج معادن فعالیت میکنند و تقویت این شرکتها میتواند به پیشرفت صنعت معدن کمک کند.
معینی به کاربردهای مختلف هوش مصنوعی در معدن اشاره کرد و گفت: این تکنولوژی میتواند در جانمایی ماشینآلات و حتی تنظیم باد لاستیکهای این خودروها نقش داشته باشد. همچنین، هوش مصنوعی میتواند در شناسایی و هشدار در مورد شکسته شدن ناخن بیل و شاور، که یکی از مشکلات رایج در شرکتهای فولادی است، عملکرد داشته باشد.
وی به اهمیت پرداخت حقوق عادلانه به رانندگان با استفاده از هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: این تکنولوژی میتواند به ما کمک کند تا حقوق رانندگان به صورت عادلانه و بر اساس عملکرد آنها پرداخت شود.
آغاز فعالیتهای هوش مصنوعی در اکتشاف معادن با همکاری دانشگاهها
امیر رحمانی، مدیر امور معدنی شرکت مهام پارسیان یزد، در در ادامه این پنل تخصصی اظهار کرد: این شرکت از سال گذشته فعالیتهای خود را در زمینه هوش مصنوعی در مدیریت اکتشاف معادن آغاز کرده است.
وی با اشاره به امضای تفاهمنامههایی با دانشگاههای استان اصفهان، گفت: شروع استفاده از هوش مصنوعی در اکتشاف معادن در فولاد مبارکه آغاز شده و این اقدام در کشور بیسابقه است.
رحمانی با بیان اینکه در سایر نقاط دنیا سرمایهگذاری در حوزه هوش مصنوعی به شدت کلان است، تصریح کرد: ما در این زمینه عقب هستیم و نیاز داریم تا از ظرفیت دانشگاهها و دانشجویان در حوزههای معدن و کامپیوتر بهرهبرداری کنیم.
وی افزود: هوش مصنوعی به تخصصهای بیشتری نیاز دارد و رشتههای کامپیوتر و برق باید در این زمینه در اولویت قرار گیرند، در حالی که سایر حوزهها به صورت مشاورهای باید در کنار این دو رشته فعالیت کنند.
مدیر امور معدنی شرکت مهام پارسیان یزد همچنین به کمبود زیرساختهای اطلاعاتی در کشور اشاره کرد و گفت: پایه و اساس استفاده از هوش مصنوعی، اطلاعات است. متأسفانه ما در زمان اکتشاف و دیگر مقولههای معدنی، زیرساختهای اطلاعاتی ضعیفی داریم.
وی ادامه داد: شرکتها معمولاً اطلاعات اکتشافی را به صورت انحصاری نگه میدارند و سازمان زمینشناسی نیز که وظیفه جمعآوری اطلاعات اکتشافی و معدنی را دارد، اطلاعات خود را به طور عمومی منتشر نمیکند. اطلاعاتی که در دسترس عموم قرار میگیرد، غالباً قدیمی و کلی است.
رحمانی تأکید کرد: یکی از نیازهای اساسی در زمینه اکتشاف، دسترسی به اطلاعات دقیق و بهروز است و افزود: ما در حال حاضر اطلاعات ناقصی از اکتشافات داریم و برای پیشرفت در این حوزه، باید به جمعآوری و به اشتراکگذاری اطلاعات بپردازیم.