به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان به نقل ازفولاد مبارکه،،
علیرضا رضایی علیشاهدانی، مدیر ارزیابی و اکتشاف معادن شرکت فولاد مبارکه، در پنل هماندیشی نهمین نمایشگاه تخصصی معدن و صنایع معدنی ماشینآلات و تجهیزات یزد، با اشاره به مزیتهای کشور در تولید فولاد، گفت: تولید فولاد در کشور به روش صنعتی از ذوب آهن اصفهان آغاز شد و بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که فولاد میتواند نقش مهمی در صادرات کشور ایفا کند.
وی با بیان اینکه ما در نقاط مختلف کشور برای تولید فولاد ظرفیتهای زیادی داریم، افزود: اما متأسفانه تعادل در زنجیره تولید فولاد وجود ندارد و باید هرچه زودتر نسبت به ایجاد توازن اقدام کنیم.
رضایی علیشاهدانی این موضوع را یک مسئله ملی دانست و تأکید کرد که سرمایه کشور باید به ظرفیت تولید فولاد تبدیل شود تا چرخ این صنعت به حرکت درآید و افزایش ارزش افزوده ایجاد کند.
مدیر ارزیابی و اکتشاف معادن فولاد مبارکه با اشاره به اینکه بیشترین معادن کشور در کرمان و یزد قرار دارد، گفت: مطالعات طراحی شرکت فولاد مبارکه بر اساس این معادن انجام شده و این زنجیره همافزایی ایجاد کرده است.
ضرورت وفاق ملی برای توسعه صنایع
وی همچنین به ضرورت وفاق ملی برای توسعه صنایع اشاره کرد و گفت: اگر نتوانیم عدم توازن در زنجیره تأمین فولاد را برطرف کنیم، با مشکلاتی روبرو خواهیم شد.
رضایی علیشاهدانی در ادامه به وضعیت ذخایر سنگ آهن در کشور اشاره کرد و گفت: تداوم تولید منوط به سرمایهگذاری در فعالیتهای معدنی است و بدون سرمایهگذاری گسترده در اکتشافات، نمیتوان تولید پایدار سنگ آهن مصرفی صنعت فولاد کشور را داشت.
وی همچنین به چالشهای موجود در دریافت مجوزهای اکتشاف اشاره کرد و گفت: "اکثر منابع معدنی جزو املاک بلوکه شده یا در محدودههای محیط زیستی قرار دارند.
فولاد مبارکه رسالت خود را تنها در تولید فولاد نمیبیند
وی با تأکید بر اینکه فولاد مبارکه رسالت خود را تنها در تولید فولاد نمیبیند، گفت: این شرکت آمادگی دارد که دست یاری به سمت تمام فعالان معدنی کشور دراز کند و به حل مشکل کمبود سنگ آهن کمک کند.
رضایی علیشاهدانی همچنین از همکاری با متخصصان و فعالان این حوزه برای برطرف کردن چالشهای موجود ابراز امیدواری کرد.
چالشهای تأمین مواد اولیه در صنعت فولاد؛ نیاز به تغییر نگاه و سرمایهگذاری
همچنین محسن فتاحپور، کارشناس مواد شرکت فولاد مبارکه، در پنل هماندیشی نهمین نمایشگاه تخصصی معدن و صنایع معدنی یزد، با اشاره به چالشهای تأمین مواد اولیه در صنعت فولاد، گفت: شرکت فولاد مبارکه با ناترازی کلی در زنجیره تأمین مواجه است و وضعیت سنگ آهن در کشور به سمت یک چالش جدی حرکت میکند.
وی افزود: یکی از موضوعات کلیدی که باید به آن توجه شود، سرمایهگذاری اولیه در اکتشاف و استخراج ذخایر عمیق است. منابع سطحی و روشهای سادهتر فرآوری تقریباً رو به اتمام است و باید به سمت استفاده از منابع غیر مگنتیتی حرکت کنیم که این امر نیازمند دانشهای فنی و تخصصی است.
ناترازی انرژی تولید را در زنجیره سنگ آهن با چالش رو به رو کرده است
فتاحپور همچنین به ناترازی انرژی در زنجیره سنگ آهن کارخانههای فرآوری اشاره کرد و گفت: محدودیت برق باعث شده است که بسیاری از کارخانههای فرآوری نتوانند به ظرفیت اسمی خود دست یابند.
وی همچنین محدودیت در منابع آب را یکی دیگر از چالشهای کارخانههای تولید فولاد دانست و افزود: به همین دلیل، مطالعاتی در زمینه فرآوری خشک در حال انجام است.
کارشناس مواد شرکت فولاد مبارکه با تأکید بر لزوم سرمایهگذاریهای اولیه در استان یزد، گفت: فولاد مبارکه میتواند با حمایتهای مادی و معنوی، کارخانهها و معادن کوچک و متوسط را از ورشکستگی نجات دهد و از این طریق کل زنجیره فولاد را از چالشها عبور دهد.
فتاحپور در ادامه به نیاز به تغییر نگاه در معدنکاری نوین اشاره کرد و گفت: معدنکاری به روش سنتی به دلیل عمق و کیفیت ذخایر دیگر امکانپذیر نیست. ذخایر بزرگ مانند گل گهر و چادرملو دیگر وجود ندارد و ما با ذخایر کوچکتر و با عمق بیشتر و درصد پایینتر مواجه هستیم.
وی تأکید کرد: این تغییر نگاه باید از طریق سرمایهگذاری اولیه، تأمین لجستیک، دستیابی به دانش فنی و ارتباط با کشورها و شرکتهایی که در این زمینه پیشرفت کردهاند، صورت گیرد.
فتاحپور در پایان گفت: اگر به این سمت حرکت کنیم، آینده صنعت فولاد کشور بسیار روشن خواهد بود و میتوانیم در کنار اقتصاد نفتی قرار بگیریم.
توسعه اکتشافات معدنی با استفاده از فناوریهای نوین؛ رویکرد فولاد مبارکه
سید حسام الدین موسوی، کارشناس ارزیابی و اکتشاف معادن شرکت فولاد مبارکه در این پنل با اشاره به ساختار واحد ارزیابی و اکتشاف معادن شرکت فولاد مبارکه گفت: این واحد به دو بخش ارزیابی و اکتشاف معادن تقسیم میشود. ما در زمینه ارزیابی و خرید معادن فعال هستیم و همچنین در حوزه اکتشاف نیز فعالیت داریم.
وی در ادامه به فعالیتهای اکتشافی این شرکت اشاره کرد و گفت: ما در حال حاضر ۵ پهنه اکتشافی داریم که یکی از آنها در اصفهان قرار دارد و ۴ پهنه دیگر به صورت مشارکت با سایر شرکتها است. این ۵ پهنه حدود ۲۴ هزار کیلومتر مربع را در فاز شناسایی پوشش میدهد و مطالعه و بررسی آنها در دستور کار ما قرار دارد.
موسوی همچنین به مجوزهای فعالیت اشاره کرد و افزود: هفت محدوده نیز مجوز فعالیت دریافت کرده است. در سایر نقاط کشور، از جمله استانهای کرمان، کردستان، خراسان مرکزی و اصفهان، معادن فعال داریم که هم اکتشاف و هم استخراج حین اکتشاف را انجام میدهیم.
کارشناس ارزیابی و اکتشاف معادن فولاد مبارکه به جزئیات فعالیتهای اکتشافی در استان اصفهان اشاره کرد و گفت: در این استان، ۷ محدوده اولویت اول و ۱۷ محدوده اولویت دوم داریم. مطالعات مختلف و لایههای اکتشافی متفاوتی شامل زمینشناسی، ژئوفیزیک و ژئوشیمی بر روی این محدودهها انجام شده است.
وی همچنین به فعالیتهای اکتشافی در استانهای دیگر اشاره کرد و گفت: در استان کرمان سه پهنه داریم که حدوداً ۴۲ محدوده را شامل میشود و در استان سیستان و بلوچستان نیز ۲۲ محدوده داریم.
موسوی به استفاده از فناوریهای نوین در اکتشافات اشاره کرد و گفت: ما در واحد ارزیابی و اکتشاف ثبت روشهای هوش مصنوعی و روشهای جدید نوین ژئوشیمیایی را در دستور کار قرار دادهایم و تمامی روشهایی که در سطح جهان برای کشف معادن استفاده میشود را اجرایی میکنیم. این اقدامات در ۵ استان با استفاده از لایههای مختلف اکتشافی برای اکتشاف ذخایر عمیق انجام میشود.
سه تارستان