پایگاه اطلاع رسانی «ستارگان» محلی برای دیده شدن اخبار نخبگان ایران سرافراز
| صفحه‌ی اصلی | سیاسی | مذهبی |
حماسه ی حسینی از دیدگاه شهید مطهری /32

نقش تواضع و فروتنی در ابلاغ دین

پیامبران در عین تواضع و نرمش در گفتار و رفتار خود ، اما در راه هدایت مردم قابل انعطاف نبودند.

 

به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در ادامه جلد اول کتاب حماسه ی حسینی ، پس از بیان برخی اصول تبلیغ  از جمله بی پیرایگی، سخن گفتن واضح و روشن و عدم تکلف در کلام، به ادامه ی تبیین اصول تبلیغ پرداخته و می‌گوید: چهارمین اصل تبلیغ ، مسئله ی تواضع و فروتنی در تبلیغ است ؛ تواضع نقطه ی مقابل استکبار است. کسی که می‌خواهد پیامی از سوی خدا به مردم برساند ، باید در مقابل مردم در نهایت فروتنی باشد ؛ پر مدعایی نکند ، اظهار منیّت نکند ، مردم را تحقیر نکند ! در سوره ی اعراف ، خداوند از زبان حضرت نوح (ع) بیان می‌کند : "آیا تعجب می‌کنید که ابلاغ پیام پروردگار‌ شما ، ذکر پروردگار‌ شما ، مایه ی تنبیهی از سوی پروردگار شما ، بر مردی از خود شما و مثل خود شما ست ؟!" چقدر تواضع و فروتنی در این آیه نهفته است !

شهید مطهری سپس در ادامه به پنجمین اصل تبلیغ پرداخته و تاکید می کند : پنجمین اصل که در ادامه ی اصل چهارم است ، مسئله ی رفق و پرهیز از خشونت و نرمش در تبلیغ است ! سخن هم مانند اشیا مادی ، سخت و نرم دارد . گاهی سخنی می‌شنوی و پیش خودت می‌گویی چقدر راحت الحلقوم است ! یعنی آن سخن انقدر ملایم و نرم است که انسان می‌خواهد به هر ترتیبی شده ، آن را قبول کند . گاهی هم برعکس است و گویی سخن را با میخ در ذهنت کوبیده اند ، مثل یک سوهان ؛ آن‌قدر این سخن، کنایه و تحقیر و خشونت نهفته دارد که فرد نمی‌خواهد آن را بپذیرد ! بنابراین در تبلیغ باید نرمی و لطافت در کلام وجود داشته باشد.

استاد این سخن خود را اینگونه تکمیل می‌کند : خداوند در قرآن به پیامبر اکرم اسلام (ص﴾ می فرماید " اگر تو یک آدم سنگ‌دلی بودی ، با همه ی معجزه ی قرآن و با همه ی مزایای دیگرت ، مردم از دور تو پراکنده می‌شدند ، نرمش تو عامل موثری در تبلیغ و هدایت مردم در راه ایمان است .

مولف کتاب حماسه حسینی با طرح پرسشی تاکید می‌کند : اینکه می گوییم نرمی در کلام باید باشد آیا به آن معنی است که نباید همراه نرمی ، صلابت هم باشد ؟! در حالی که خشونت و صلابت بسیار با یکدیگر فرق دارند . برای مثال ریگ های کف رود ، پر صلابت اند و از این نظر مانند بقیه ی سنگ ها هستند ، اما آنچنان صاف اند که انسان از لمس آن‌ها کوچکترین احساس ناراحتی‌ای نمی‌کند ! ولی در عین حال صلابت هم دارند ! مسئله ی صلابت یعنی داشتن شجاعت ، استحکام ، نهراسیدن از کسی غیر از خالق و همچنین نداشتن خشونت  ! پیامبران در عین تواضع و نرمش در گفتار و رفتار خود ، اما در راه هدایت مردم قابل انعطاف نبودند ، آنان جز خدا از احدی نمی‌ترسیدند و همواره با شجاعت قدم بر می‌داشتند! سوره ی احزاب آیه ی ۳۹ ، گواه بر شجاعت و صلابت پیامبران است .

 

منبع : جلد اول  کتاب حماسه ی حسینی

مؤلف: متفکر شهید استاد مرتضی مطهری

صفحات : ۲۴۶_۲۵۰

تلخیص : زهرا ذاکری


#قرآن‌کریم #شهید مطهری #حضرت نوح #حماسه حسینی #پیامبر اکرم (ص) #تبلیغ
کد خبر 14030817125756 تاریخ انتشار 16-10-1403 16:56 نسخه چاپی

اخبار مرتبط


پیچیده و در لفافه سخن گفتن ، در سیره ی پیامبران جایی نداشت ! حماسه ی مقدس ، حماسه ای برای بشریت است !
سازمان آگهی 09192680251
ad1

ستاره سردبیر


برگزاری رویداد نمایشگاهی مسئله‌محور در اسفند/ رشد سود خالص سازمان اقتصادی کوثر در سال ۱۴۰۱

دکتر فخاری در نشست خبری با اصحاب رسانه از برگزاری رویداد نمایشگاهی مسئله‌محور با تأکید بر اقتصاد دانش‌بنیان از دوم تا پنجم اسفند و کلنگ‌زنی ماهانه حداقل یک پروژه از …

پرستاره ترین


آخرین خبر



با ما در ارتباط باشید

ستارگان
Setar

سه تارستان