در حال پرینت ... برای پرینت مجدد، صفحه را رفرش کنید

ستارگان




دسته: صفحه‌ی اصلی مذهبی سیاسی

کد: 14030719122648

تاریخ: 07-09-1403 10:35

https://setargan.com/n/14030719122648


نقش هنر در زیبایی شناختی معانی

حماسه حسینی از دیدگاه شهید مطهری/ 26

نقش هنر در زیبایی شناختی معانی

کلید واژه ها :
آیات مطهر شهید مطهری امیرالمومنین(ع) قرآن امام علی(ع)


به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در ادامه جلد اول کتاب حماسه حسینی ، پس از بیان چهار رکن اصلی موفقیت پیام که یکی از آنها استفاده ی درست از وسائل پیام رسانی است ؛ به موضوع حد استفاده ی اسلام از وسائل پیام رسانی می‌پردازد و تاکید  می کند : تا به حال در موضوع فصاحت و بلاغت آیات قرآن مجید ، جاذبه ی روانی این آیات مطهر ، فکر کردید ؟ قرآن دارای دو خصوصیت است : خصوصیت محتوای مطالب که از آن تعبیر به حقانیت می‌کنند و دیگری ، زیبایی ! قرآن نیمی از موفقیت خود را از زیبایی و هنر دارد ! قرآن فصاحت و نفوذ خود را مرهون زیبایی‌اش است ! زیبایی سخن در واقع بهترین وسیله است برای رساندن یک محتوا و چقدر خود قرآن کریم به این مسئله ی زیبایی افتخار می‌کند ! قرآن حقیقتی را بیان می‌کند و می فرماید: نیکوترین و زیباترینِ سخن ها ، سخن مثانی است . سخنی که کسانی که خشیت و عاطفه ای از پروردگار در دل شان دارند و با شنیدن آن سخن ، دل شان به لرزه در می‌آید . یا در قرآن از افرادی یاد می‌شود که با شنیدن آیات مطهر ، بر زمین می‌افتند و سجده می کنند !

شهید مطهری ادامه می‌دهد : اصلا منشأ انقلاب حبشه ، زیبایی قرآن بود ! این داستان مفصل است که جعفربن ابی الطالب (ع) در حبشه وارد آن مجلس می‌شود و شروع به خواندن آیاتی از قرآن می‌کند ؛ پس از آن، جلسه را یکجا منقلب می‌کند . آیا علت این اتفاق چیزی بجز بیان و فصاحت و جاذبه ی روانی و قدرت تاثیر قرآن است ؟!

مولف شهید کتاب می افزاید : یکی از علل موفقیت امیرالمومنین علیه السلام ، در میان مردم ، مرهون فصاحت ایشان است به گونه ای که از همان زمان امیرالمومنین (ع) تا عصر جدید ، تمام ادبا و فصحای عرب ، در مقابل کلمات علی بن ابی طالب (ع) از نظر بلاغت و فصاحت خضوع دارند !

شهید مطهری سپس به خطبه های زیبای علوی پرداخته و تصریح می کند : در یکی از خطبه های غرای امیرالمؤمنین (ع) وقتی سخنان ایشان تمام شد ، مردی به نام همام از امام علی (ع) درخواست کرد که سیمای پرهیزکاران را برایش توضیح دهند . حضرت اول امتناع کردند و دو سه جمله گفتند اما پس از اصرار همام ، علی علیه السلام شروع به بیان سیمای متقیان می‌کند . همام ، هر چقدر بیشتر می‌شنید بیشتر ملتهب می‌شد تا یک دفعه فریاد کشید و اصلا قالب تهی کرد و مرد ! امیرالمؤمنین فرمودند : سخن اگر رسا و دل اگر قابل باشد ، چنین می‌کند !

 

منبع : حماسه حسینی

مؤلف : متفکر شهید استاد مرتضی مطهری

صفحات : ۲۱۶_۲۲۰

تخلیص : زهرا ذاکری