پایگاه اطلاع رسانی «ستارگان» محلی برای دیده شدن اخبار نخبگان ایران سرافراز
| سیاسی | مذهبی | صفحه‌ی اصلی |
حماسه حسینی از دیدگاه شهید مطهری/ 19

نقش نهضت حسینی در شخصیت یابی جامعه اسلامی

شهید مطهری در ادامه کتاب حماسه حسینی به رابطه ی میان نهضت حسینی و حیات دوباره ی جامعه ی اسلامی می پردازد.

به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه اطلاع رسانی ستارگان ، استاد شهید مرتضی مطهری در کتاب حماسه ی حسینی ، پس از تشریح دو صفحه ی نورانی و تاریک واقعه ی عاشورا که هرکدام قهرمانان متفاوتی داشتند ضمن بیان وجوهی از شخصیت حماسی سیدالشهدا (ع) ، به موضوع ارتباط تجدید حیات جامعه ی اسلامی و شهادت حسین بن علی (ع) پرداخته و می‌گوید : اگر شهادت حسین بن علی علیه‌السلام صرفا یک جریان حزن آور و صرفا نفله شدن یک شخصیت می‌بود ، هرچقدر هم که شخصیت بزرگی می‌بود بازهم آثاری شبیه آثار عاشورا را به ارمغان نمی‌آورد . نهضت حسینی یک نهضت حماسی و مقدس است و نه تنها یک مصیبت از سوی ستمگران نبوده است ، بلکه عامل بروز یک قهرمانی و ایجاد حماسه ی بزرگ از سوی همان کسی بود که بر او ظلم وارد کرده بودند . 

شهید مطهری ادامه می‌دهد : اثر یک شخصیت یا یک اتفاق حماسی ، به وجود آوردن غیرت و صلابت و حمیّت است ! حماسه اساساً چیزی است که خون‌ها را به حرکت در می‌آورد و تن هارا از رخوت رهایی می‌دهد .شهادت هایی هستند که به دنبال خودشان روشنایی و صفا برای اجتماع می‌آورند ؛ ترس را از اجتماع می‌ریزند و احساس بردگی و اسارت را از جامعه می‌گیرند و به جای آن شهامت را جایگزین می‌کنند . شهادت سید الشهدا علیه السلام هم از همین جنس بود.

شهید مطهری با اشاره به تاثیرات شهادت حصرت اباعبدالله بر جامعه  تکمیل می‌کند: پس از شهادت امام حسین (ع) یک‌ چنین رونقی در جامعه ی اسلامی پیدا شد . امام حسین علیه السلام با حرکت قهرمانانه ی خود روح مردم مسلمان را زنده کرد ، احساس بردگی و اسارت را از اسلام کند و به جامعه ی اسلامی شخصیت داد !! مسئله ی شخصیت برای جامعه بسیار بسیار مهم است . یگانه نیرویی که مانع جذب شدن ملتی در ملت دیگر می‌شود ، همین احساس منش و شخصیت است . امام حسین (ع) کاری کرد تا جامعه ی اسلامی از دیگر جوامع بی نیاز باشد و برای خودش ایده‌آل هاو فلسفه هایی داشته و به آن افتخار کند و به آن فلسفه ها و عقاید ، ایمان داشته باشد !!

استاد مطهری به اثر سوئ بی هویتی یک جامعه پرداخته و خاطر نشان می کند: اگر اجتماعی احساس منش و شخصیت خود را از دست بدهد، همه چیزش را از دست می‌دهد ! همانطور که آلمان‌ها پس از جنگ جهانی دوم گفتند ما همه چیز خود بجز شخصیت مان از دست داده‌ایم و چون شخصیت داشتیم توانستیم همه چیز را دوباره به دست آوریم ! اما اگر جامعه ای شخصیت نداشته باشد ، همه چیز هم که داشته باشد باز هم هیچ چیز ندارد . اگر یک ملت بدبخت و بیچاره، ایمانش را بر هرآنچه که خودش از فلسفه ی زندگی می‌داند از دست بدهد ، و مرعوب یک ملت دیگر شود ، در تمام مسائل طوری فکر می‌کند که دیگران فکر می‌کنند و اساساً برای خودش هیچ ایده آلی نخواهد داشت ! هرموضوعی را فقط به دلیل اینکه از نظر غرب مقبول است یا مد است می‌پذیرد !

مولف کتاب حماسه حسینی به بی هویتی فکری و فرهنگی اشاره و می گوید : اگر مسلمانی به عقاید خود ایمان نداشته باشد ، در لحظه ای که در محیطی غیرمسلمان‌ قرار می‌گیرد ، همه ی عقایدش را بر باد می‌دهد . اگر کسی شخصیت خودش را ببازد ، بجای دفاع از عقاید خودش می‌گوید اگر فرنگی فلان مسئله را گقته است لابد درست است !!زمانی که جامعه برای خودش شخصیت نداشته باشد ، هر چند صباحی پیشنهاد مسئله ی تغییر رسم و خط فارسی به لاتین را می‌دهد و اصلا برایش مهم نیست با تغییر رسم و‌ خط چه بر سر فرهنگ و معارف و تمدن ایران می‌آید ! فقط برایش مهم است که ایران شبیه غرب شود ؛ برای اینکه شخصیت خود را باخته است!!

استاد چنین ادامه می‌دهد: پیامبر اسلام (ص) چه به اعراب داد که از آن حضیض و پستی که دختران خود را زنده زنده خاک می‌کردند ، به اوج عزت رسیدند ؟ حضرت محمد (ص) به اعراب ایمانی داد که آن ایمان به آن‌ها شخصیت داد ! آن عقیده ایده آل به آن‌ها شخصیت داد !

مولف کتاب در ادامه می افزاید : امووین کاری کردند که شخصیت جامعه ی اسلامی را می‌راندند . و همین کوفه ای که مرکز جامعه ی اسلامی در آن زمان بود ، پس از سه سال انقلاب کرد و پنج هزار نفر تواب از همین کوفه پیدا شد ! شروع این نهضت ها از همان روز دوازدهم محرم و خطبه آتشین زینب کبری سلام الله علیها  بود . زمانی که سیدالشهدا (ع) به جامعه ی اسلامی شخصیت دوباره داد ، ثمره‌اش نهضت ها و حماسه های دوباره بود . رکن اول حماسه ، زنده شدن یک ملت است و نتیجه ی زنده شدن یک ملت ، ایجاد شخصیت و بی نیازی در همان ملت است .

شهید مطهری اضافه می‌کند : امام حسین (ع) در شب عاشورا پس از تمجید از یارانش ، به آن‌ها می‌گوید هرکس می‌خواهد برود آزاد است ! حسین بن علی (ع) هیچ‌گاه نگفت من بدبخت و بیچاره ام به من کمک کنید ! او در اوج استغنا و بی نیازی بود که بعد‌ها در جامعه نیز با حرکت او، روحیه ی استغنا به وجود آورد و چقدر قیام ها و نهضت های دیگری گه در این میان به وجود آمدند !

شهید مطهری سپس اینگونه نتیجه گیری می کند : پس جواب اینکه می‌گویند چه‌شد که جامعه ی اسلامی پس از عاشورا زنده شد ، این است که حسین بن علی (ع) روح تازه ای دمید و خون‌ها را به جوش آورد ، حس بی نیازی به مردم داد و در نهایت به جامعه ی اسلامی شخصیت دوباره داد ! حیات یک ملت به ثروت و علم و دیگر چیزهایش نیست ، حیات یک ملت به احساس داشتن شخصیت آن ملت است !

استاد در ادامه نیز به تاکید روزافزون خود به حماسه حسینی پرداخته و می گوید: اینکه من تاکید دارم که به حماسه ی حسینی باید بیش از جنبه ی تاریکش مورد استناد قرار بگیرد ، بخاطر همین درس‌های بزرگ است ! من مخالف مرثیه سرایی نیستم اما می‌گویم مرثیه باید طوری باشد که در عین حال آن حس قهرمانی حسینی را در وجود ما تحریک و احیا کند .

 

منبع : حماسه حسینی

متفکر : استاد شهید مرتضی مطهری

 صفحات : ۱۶۱_۱۷۶

تخلیص : زهرا ذاکری


#امام حسین (ع) #جامعه اسلامی #شهید مطهری #حماسه حسینی #مرثیه سرایی
کد خبر 14030631122252 تاریخ انتشار 18-07-1403 15:21 نسخه چاپی

اخبار مرتبط


حماسه ؛ برجسته ترین کلید شخصیت حسین بن علی (ع) تاثیر تحریفات معنوی در واقعه کربلای حسینی
سازمان آگهی 09192680251
ad1

ستاره سردبیر


برگزاری رویداد نمایشگاهی مسئله‌محور در اسفند/ رشد سود خالص سازمان اقتصادی کوثر در سال ۱۴۰۱

دکتر فخاری در نشست خبری با اصحاب رسانه از برگزاری رویداد نمایشگاهی مسئله‌محور با تأکید بر اقتصاد دانش‌بنیان از دوم تا پنجم اسفند و کلنگ‌زنی ماهانه حداقل یک پروژه از …

پرستاره ترین


آخرین خبر



با ما در ارتباط باشید

ستارگان
Setar

سه تارستان