به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری ستارگان به نقل از اتاق ایران، مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی درباره دلایل عدم انطباق تورم اعلامی مراکز رسمی و تورم احساس شده مردم در جامعه اعلام کرد: در مرداد سال گذشته میانه نرخ تورم احساس شده توسط مردم 86 درصد بوده؛ در حالی که بانک مرکزی و مرکز آمار نرخ تورم نقطهبهنقطه این ماه را به ترتیب 46 و 51 درصد اعلام کردند.
این مرکز با تأکید بر اینکه سیاستگذار برای اجرای سیاست پولی باید نرخ تورم احساس شده افراد را به طور مستمر رصد میکند، آورده است: الگوی مصرف متفاوت افراد و گروههای جمعیتی مختلف (مثل نرخ تورم مستاجرها، نرخ تورم افراد دارای فرزند، نرخ تورم خانوارهای زن سرپرست و ...) نشان داد نرخ تورم که میانگینی از رشد قیمتها در کل اقتصاد است، لزوماً تورم گروههای مختلف را نمایندگی نمیکند.
بر این اساس مرکز پژوهشهای مجلس پیشنهاد کرده است: نرخ تورم برای گروههای جمعیتی هم محاسبه شود. همچنین نحوه محاسبه شاخص به روش پلوتکراتیک (در این روش متوسط هزینه هر کالا یا خدمت نسبت به متوسط کل هزینههای مصرفی خانوارها سنجیده میشود و سهم آن کالا یا خدمت در هزینههای مصرفی خانوار به دست میآید) و همچنین ذهنیت متفاوت افراد درباره نحوه لحاظ رشد قیمت مسکن در شاخص قیمت مصرفکننده از دیگر دلایل تفاوت در نرخ است.
در ادامه این گزارش آمده است: افراد برای بیان درک خود از تورم به رشد قیمت کالاهایی رجوع میکنند که به صورت متداول خریداری میکنند. این موضوع سبب شده شاخص قیمت روزمره معرفی و با استفاده از آن نرخ تورم روزمره محاسبه شود. علاوه بر این مطالعات مختلف نشان میدهند افراد در زمان اعلام احساس خود از نرخ تورم در مقایسه با قیمتهای کاهشی و یا ثابت اغلب به قیمتهای افزایش یافته توجه میکنند. بر این اساس در این گزارش در شاخص السپیرز تعدیلیافته برای قیمتهای افزایشی وزن بیشتری در نظر گرفته شد که بر این اساس «شاخص قیمت درک شده» و «نرخ تورم درک شده» محاسبه شد.
این مرکز در گزارش خود توصیه کرده محاسبه و انتشــار نرخ تورم براساس گروههای جمعیتی مختلف (مثل نرخ تورم مستاجرها، نرخ تورم افراد دارای فرزند، نرخ تورم خانوارهای زن سرپرست و ...) انجام و همچنین شاخص قیمت روزمره و شاخص قیمت درک شده به صورت ماهیانه محاسبه و منتشر شود.